Grzyby są organizmami, których coraz to nowe właściwości prozdrowotne odkrywane są przez naukowców. Wiele z nich w istotny sposób wpływa na stymulację układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne czy zwiększające produkcję poziomu testosteronu. Jednym z ciekawszych grzybów jest bez wątpienia Cordyceps. W kolejnym [...]
[...] 2 godziny przed spożyciem lekarstw Podsumowanie Prawidłowa dieta to nie tylko odpowiedni dobór kalorii i makroskładników. To również uzupełnienie naszego organizmu w ważne witaminy oraz minerały, jak i dodatki funkcjonalne, wspomagające choćby kondycję zdrowotną jelit. Ważna również jest profilaktyka, która pomaga nam w różnych chorobach, [...]
[...] powielają patologiczne zachowania, wcale nie znaczy, że należy je naśladować. Surowe jajka są słabo przyswajalne, groźne dla człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Referencje: Evenepoel P1, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. „Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable [...]
[...] stanowią istne centrum dowodzenia kondycji zdrowotnej. Rola mikrobiomu jelitowego Bakterie żyjące w jelitach tworzą mikrobiom jelitowy, który potrafi m.in. wytwarzać takie witaminy, jak kwas foliowy, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas pantotenowy czy też witamina K, która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi. Naukowcy uważają również, [...]
[...] Aby przetestować hipotezę, że witamina C chroni przed spadkiem funkcji poznawczych, naukowcy przeprowadzili badanie w społeczności emerytów w Sydney w Australii. Spożycie witaminy C oceniano na początku badania (1991), a funkcje poznawcze oceniano 4 lata później (1995). Po dostosowaniu do wieku, płci, palenia, wykształcenia, całkowitego [...]
[...] porcji znajduje się 12-15 gramów tego cennego składnika. Te ekspresowe w przygotowaniu posiłki dostarczają organizmowi również niezbędne mikro i makroelementy, takie jak witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk czy selen, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i są niezbędne dla zachowania zdrowia. Probiotyki i moc natury [...]
[...] obecnych w burakach sprawia, że zmniejszają ryzyko rozwoju wielu nowotworów, zwłaszcza raka trzustki, raka piersi czy raka prostaty. Co więcej, zawarte w burakach witaminy i minerały odgrywają ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA oraz błony komórkowe. Warto wspomnieć o tym, że powiązano występowanie [...]
[...] duże ilości błonnika zmniejszają wchłanianie tłuszczów, a co za tym idzie, zmniejszona zostaje wchłanialność witamin, które są w tłuszczach rozpuszczalne, a należą do nich witaminy: A, D, E oraz witamina K. Ponadto w błonniku znajdziemy kwas fitynowy, który spożyty w nadmiernych ilościach może utrudnić wchłanianie wapnia, żelaza oraz cynku. [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]
[...] wzbudzić czujność zarówno osoby stosującej, jak i jej dietetyka, gdyż może wskazywać na potencjalnie rozwijające się niedobory żywieniowe. Np. takie objawy może dawać brak witaminy B12 oraz cynku. Jeśli zmniejszony apetyt nie jest wynikiem braków dietetycznych, a jedynie cechą powiązaną ze spożywaniem znacznej ilości produktów roślinnych, w [...]
[...] Wersja bez cukru Skład Baza sojowa (woda, obłuszczone ziarno soi 8,7%), regulatory kwasowości (fosforany potasu), wapń, aromaty, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (B2, B12, D2). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 33 kcal Tłuszcz: 1,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g) Węglowodany: 0 g (w tym cukry: 0 [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Ekspozycja na światło słoneczne jest niezbędna człowiekowi do syntezy witaminy D, jednak nadmierne narażenie na promieniowanie UV powoduje rozmaite problemy, przyspiesza starzenie się skóry i może wywoływać raka. Czerniak złośliwy jest potencjalnie śmiertelną postacią raka skóry, a częstość jego występowania wzrasta w Stanach Zjednoczonych i na [...]
Raki przewodu pokarmowego należą do najczęstszych typów nowotworów. W 2018 r. na całym świecie chorowało na nie ponad 4,1 mln osób i były przyczyną 2,6 mln zgonów. Są szczególnie powszechne w Azji. Raki przewodu pokarmowego obejmują nowotwory okrężnicy, żołądka, trzustki, przełyku, odbytu, pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych. [...]
Niepłodność to choroba charakteryzująca się brakiem ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały [...]
Trening siłowy sam w sobie nie jest powodem, przez który łapiemy kontuzje czy tracimy nawet w pewnym stopniu zdrowie. Sam mechanizm, bazujący na zaangażowaniu mięśni w sposób przewyższający ich możliwości wysiłkowe sprawia, że możliwe jest budowanie ich masy. Dzięki temu, że wykorzystujemy obciążenie przewyższające możliwości organizmu, możemy [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]